петък, 19 ноември 2010 г.

Тестостерон и естроген



Тестостерон и и естроген, са хормони които присъстват у всеки мъж. Те трябва да бъдат в баланс.

При мъжете преобладава тестостерон като мъжки хормон.
При жените е обратно по-голямата част е естроген и съвсем малко тестосерон

Вреда за здравето на мъжа може да причини повишеното ниво на естроген

Химическата структура на тестостерона и естрогена е сходна, може да се видят само малки разлики.

Тестостеронът оказва влияние на почти всяка клетка в мъжкия организъм. Този мъжки хормон увеличава мускулната маса и здравината на костите. Също така положително влияе и на сърцето, мозъка и кръвоностните съдове.



Естрогенът фактически се създава от тестостерона чрез ензима ароматаза. Естрогенът може да се произвежда в черния дроб, мускулите, мозъка и в мастните клетки. В света се наблюдава тенденция за увеличаване на телесното тегло, а мстните клетки увеличават нивото на естрогена. Това определено е лоша тенденция.

С възраста при мъжете се увеличава нивото на естроген.При това намалява нивото на тестостерон в организма.Научни изследвания установяват връзка на затлъстяването при мъжете, с ниско ниво на тестостерон и високо на естрогени. От друга страна, наднорменото тегло е доказан рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания и диабет тип-2.

Тестостеронът предотвратява сърдечно съдовите заболявания , способства за увеличаване на мускулната маса, подобрява настроението, намалява нивото на захар в кръвта. Диабетиците имат по високо ниво на естроген в кръвта.Някой изледвания показват че ниското ниво на тестостерон може да е причина за тежка депресия.

Високо ниво на естроген повишава риска от развитието на диабет и появяване на сърдечни присъпи. Естрогена играе съществена роля в развитието на рака на простатата. За мъжете дисбаланса на нивото на тестостерон и естроген може да стане причина за редица хронични заболявания.

Липсата на адекватно ниво на тестостерон е причина за сериозни сексуални неблагополучия. В тези случаи проблемите са свързани с намаленото желание (либидо) за полови контакти и нарушения в ерекцията.

Повишеното ниво на естрогени също допринася за сексуалните нарушения, тъй като естрогенните молекули блокират тестостероновите рецептори и с това предотвратяват възможността за специфични за тестостерона биохимични въдействия върху нерви, кръвоносни съдове и мускули.


Сам по себе си естрогенът не е вреден за мъжете, но трябва да е в баланс. Мъже с много високо и с много ниско ниво на естрогени имат повече проблеми със здравето.

Как може да се предотврати повишаването нивото на естроген?.

Избавете се от излишните килограми. Излишните масни клетки увеличават нивото на естроген.Трябва да избятвате употребата на алкохол и големи количества бира. Нивото на тестостерон и естроген може да бъде проверено чрез анализ на кръвта. Има лекарствени средства които могат да уравновесят тяхното ниво. Блроколи, цветно зеле, карфиол, брюкселско зеле, са храни които спомагат за подържането на нормално ниво на тези хормони.

About the Author

Анонимен

Author & Editor

Has laoreet percipitur ad. Vide interesset in mei, no his legimus verterem. Et nostrum imperdiet appellantur usu, mnesarchum referrentur id vim.

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Мъжки сайт © 2015 - Designed by Templateism.com, Plugins By MyBloggerLab.com